ثبت نام | ورود
English
امروز پنج شنبه 1403.2.6 Iranian Construction Engineering and Management
صفحه اصلی
روش های ساخت

گواهی مدیریت انرژی و طراحی محیطی یا LEED راهی نو در توسعه پایدار صنعت ساخت

گواهی مدیریت انرژی و طراحی محیطی یا LEED  

LEED در لغت:

  LEED در واقع واژه ای است که از ابتدای کلمات عبارت ذیل که به معنای مدیریت در انرژی و طراحی محیطی Leadership in Energy and Environmental Design   می باشد به دست آمده است.

 مفهوم LEED :

 از لحاظ بین المللی LEED گواهی برای ساختمان های سبز می باشد. این گواهی سومین بخشی است که تأیید می کند یک ساختمان یا مجموعه به شکلی طراحی و ساخته شده است و از استرتژی هایی که در جهت بهبود عملکرد بنا با توجه به تمام معیارها و استاندارهای مهم مانند: ذخیره انرژی ، بهره وری مناسب از آب، کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن ، بالا بردن کیفیت  محیطی های داخلی و نظارت بر منابع و حساسیت بر میزان مصرف آنها  عمل می کنند، استفاده کرده است.

گواهی LEED به وسیله انجمن  ساختمان  سبز  آمریکا  (U.S Green Building Concil) (USGBC ) گسترش یافته است. LEED  برای مالکان و سازندگان ساختمان ها یک چارچوب را برای شناختن ،اجرا کردن ، طراحی ، ساخت و ساز ، اجرا و راه حل های نگهداری در ساختمان های سبز به شکل عملی و قابل اندازه گیری بوجود آورده است.

 متقاضیانLEED  :

 معماران، صاحبان املاک و مستغلات ، مدیران تأسیسات و امکانات ، مهندسان ، طراحان داخلی ، معماران منظر ، مدیران ساخت و ساز ، مأموران رسمی دولت و ... . همه این افراد از LEED برای انتقال محیط ساخته شده به سمت پایداری استفاده می کنند.

 سیر تکاملی LEED :

 قوانین و نکاتی که چارچوب LEED را تعریف می کنند به مرور زمان اصلاح و تکمیل شده اند و از سال 1988 که اولین نسخه آن با نام LEED 1.0 منتشر شد تاکنون دارای نسخه های تکمیل شده گوناگونی با عنوان های LEED 2.O (سال 2000) ،  LEED Canada –NC.V1.0  ( مخصوص کشور کانادا) ، LEED V3 ، LEED online ، LEED 2009 و ... می باشد که یکی از جدیدترین آنها LEED 2009 است.

 رتبه بندی در LEED 2009 :

 در سال  2009طبق ایین نامه داخلی LEED ، حدود 100 نمره پایه به علاوه 6 نمره اضافی برای ابتکار در طراحی و 4 نمره برای اولویت های منطقه ای و اقلیمی در نظر گرفته شده است. ساختمان ها می توانند با توجه به امتیازشان یکی از 4 رتبه گواهی LEED 2009 را دریافت کنند.

رتبه یک: پلاتین (80 امتیاز و بالاتر)

رتبه دو: طلا (60-79 امتیاز)

رتبه سوم: نقره (50-59 امتیاز)

رتبه چهارم: حداقل امتیاز مجاز برای دریافت گواهی (40-49 امتیاز)

لازم به ذکر است که امتیاز های رتبه بندی بالا فقط مربوط به LEED 2009 بود و این امتیازها با توجه به نسخه های دیگر LEED و نوع ساختمان و کابرد آن متفاوت است.

 اهداف LEED :

 کاهش هزینه های ساخت و بالابردن ارزش سرمایه

  • کم کردن مواد زایدی که به محل دفن زباله برده می شوند
  • نگهداری از انرژی آب
  • بوجود آوردن محیطی سالم تر و ایمن تر برای ساکنان
  • کاهش انتشار گازهای مخرب گلخانه ای
  • تعهد مالکان برای مسئولیت پذیری در برابر جامعه و نظارت بر محیط
  • تعریف ((ساختمان سبز)) با نشر استانداردهای معمولی اندازه گیری
  • مدیریت و نظارت محیطی بر ساختمان های صنعتی
  • ایجاد رقابت در طراحی سبز
  • بالابردن آگاهی مردم و مسئولان در مورد فواید ساختمان سبز

 LEED چیست؟

در پی هشدارهای دانشمندان نسبت به عواقب تغییرات شرایط اقلیمی (افزایش درجه حرارت، جاری شدن سیل، خشکسالی، تسریع روند ذوب یخچال‌های قطبی، کاهش تنوع موجودات زنده) و افزایش روزافزون مصرف سوخت‌های فسیلی در جهان، انرژی‌های تجدید شونده سازگار با شرایط اقلیمی، اهمیتی بیش از پیش می‌یابند. باد، آب، خورشید، مواد بیولوژیک و گرمای درون زمین به طور نامحدود در دسترس هستند و گاز مضر برای شرایط اقلیمی نیز تولید نمی‌ کنند.
اگر بخواهیم تا نسل‌های آینده از ما به خوبی و با قدرشناسی یاد کنند تا این‌که ما را با اندوه وبدی بیاد آورند، باید بسیار بیشتر از آنچه که معجزه تکنولوژی در بردارد، بدست آوریم. ما هم‌چنین باید برای آن‌ها‌، تصویری از جهان را همان‌گونه که در ابتدا خلق شده، نگهداریم، نه آن‌طوری که امروز ما در آن دخل و تصرف کرده‌ایم.
مدت‌های مدیدی است که اطلاع‌رسانی‌های عمومی، توسط گروه اندکی از مردم‌، به‌عنوان یک راه حل برای حفاظت محیط زیست، تبلیغ می‌شود. این تلاش‌ها هم‌چنان ادامه دارد ... اما گونه جدیدی از برنامه‌های محرک و مشوق ، پدیدار شده است که آگاهی مردم را بر صدمات محیطی ناشی از تصمیمات نادرست، افزایش دهد. از جمله این برنامه‌ها می‌توان به برنامه‌هایی اشاره کرد که صنعت خرید و فروش را برای وسایل با بازدهی مطلوب انرژی، معتبر نموده و تجربیات جدیدی را در صنایع اتومبیل بدست آورده که موجبات تولید و توسعه اتومبیل‌های مرکب با بازدهی بهتر گشته است.
نلاش مشابهی نیز که شروع به متحول نمودن صنعت ساختمان در ایالات متحده نموده است، بخش سنجش «لید» (
LEED ) است.
 LEED در حقیقت رهبری در انرژی و طراحی محیط زیست یا مخفف کلمات Leadership in Energy and Environmental Design است که یک سیستم گواهی ساختمان سبز و شناخته شده در سطح بین‌المللی است . این سیستم، یک مدرک LEED را به ساختمان‌ها و شرکت‌های تولیدی با بازدهی انرژی بالا و با عملکرد عالی‌تر، جایزه می‌دهد.
لید در 5 سرفصل محیط‌زیستی ارائه طریق می‌دهد:
1- سایت‌های سازگار بامحیط‌زیست
2- کارایی و بازدهی آب
3- انرژی و جو
4- حفظ مصالح و منابع
5- کیفیت داخلی ساختمان از نظر محیط‌زیستی
اگر پروژه‌ای با توجه به‌این 5سرفصل برنامه‌ریزی و طراحی شده باشد یا به عبارت دیگر شرایط لید (
LEED ) را موردعنایت قرار داده باشد محصول یکپارچه‌ای را به‌وجود می‌آورد که امکان دریافت گواهی‌‌های نقر (Silver )، طلا (Gold ) یا طلای سفید (Platinum ) را خواهد داشت که میزان توجه به اصول قواعد دوستی با محیط‌زیست درجه گواهی‌‌ها را مشخص می‌کند.

1- سایت‌های سازگار با محیط ‌زیست

توجه به عوامل در زمان طراحی سایت موجب تاثیر‌گذاری به‌این بخش می‌شود.
الف: محل ساختمان
ب: طراحی محوطه با توجه به محیط‌های طبیعی وکشاورزی
ج: استفاده از زمین‌های خالی بین ساختمان‌ها و زمین‌هایی که کاربری‌‌های آلوده‌کننده قبلی را داشته‌اند.
د: کاستن نیاز به استفاده از اتومبیل
ر: بهینه‌سازی‌ بافت محلی
ز: مدیریت و کنترل آب‌های سطحی
س: کاهش آلودگی

2- حفاظت از آب

الف:‌کاهش میزان آب مورد نیاز برای ساختمان و افراد (مصرف بهینه آب)
ب: عدم‌استفاده از آب شرب برای آبیاری و شست‌وشو.
ج: استفاده از فناوری‌‌های جدیدبرای تصفیه فاضلاب‌ها
د: حفاظت از کیفیت آب شرب و آب رودخانه‌ها، نهر‌ها و دریاچه‌ها

3-انرژی و جو

الف: مدیریت بر تاثیر‌گذاری انرژی‌‌ها به اتمسفر زمین و حتی‌الامکان کاهش مصرف انرژی
ب: استفاده از انرژی‌‌های تجدید‌پذیر
ج: نگهداری دوره‌ای و اصولی ازساختمان‌ها
د: حذف ‌‌هالون‌ها و گاز‌های گلخانه‌ای
ر: عدم‌ استهلاک لایه ازن.

4- مصالح و منابع

الف: استفاده مجدد از ساختمان موجود
ب: کاهش مقدار مصالح مصرفی
ج: استفادهاز مصالح محلی، منطقه‌ای و تجدیدپذیر
د: استفاده صحیح از منابع چـــوبی برداشت شده و جایگزینی آن
ر: کاهش ضایعات و مدیریت بر آن

5- کیفیت داخل ساختمان به لحاظ زیست‌محیطی

الف: حذف یا کاهش منابع آلوده‌کننده داخل ساختمانی
ب: تهویه هوا و کنترل آلوده کننده‌ها
ج: مطالعات حرارتی و برودتی و جلوگیری از پرت حرارتی
د: کنترل کیفیت هوا
ر: استفاده صحیح و بهینه از نور و منظر

کشور ایران از لحاظ منابع مختلف انرژی یکی از غنی‌ترین کشورهای جهان محسوب می‌گردد، چرا که از یک سو دارای منابع گسترده سوخت‌های فسیلی و تجدید ناپذیر نظیر نفت و گاز است و از سوی دیگر دارای پتانسیل فراوان انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله باد می‌باشد. انواع منابع انرژی در سه دسته انرژی‌های سنتی فسیلی، هسته‌ای و نوین تجدیدپذیر دسته‌بندی می‌شوند که ویژگی بارز انرژی‌های تجدید‌پذیر از جمله انرژی‌های خورشیدی و بادی تجدیدپذیری منابع این انرژی‌ها می‌باشد. دلیل اصلی گرایش به انرژی‌های تجدید پذیر کمک به حل مشکلات زیست محیطی می‌باشد. بدون تردید انرژی‌های تجدیدپذیر با توجه به سادگی فن‌آوری‌شان در مقابل فن‌آوری انرژی هسته‌ای از یک طرف و نیز به‌دلیل عدم ایجاد مشکلاتی نظیر زباله‌های اتمی از طرف دیگر نقش مهمی در سیستم‌های جدید انرژی در جهان ایفا می‌کنند. سیستم‌های جدید انرژی در آینده باید متکی به تغییرات ساختاری و بنیادی باشد که در آن منابع انرژی بدون کربن نظیر انرژی خورشیدی و بادی و زمین گرمایی و کربن خنثی مانند انرژی بیوماس مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سود‌های محیط‌زیستی

احداث بنا و ساختمان‌سازی‌، تاثیر منفی گسترده‌ای بر جنگل‌ها، مراتع، اکوسیستم‌‌های گیاهی و جانوری و کشاورزی دارد. با انتخاب صحیح و جانمایی ساختمان درمحل‌های مناسب می‌توان از این امر جلوگیری کرده و از گسترش بی‌رویه شهر‌ها که یکمعضل جدیدی در شهر‌های بزرگ است، جلوگیری کرد. بازسازی ساختمان‌های موجود، استفاده از زمین‌های بایر بین ساختمان‌ها و استفاده از زمین‌هایی که در گذشته به دلایل زندگی ماشینی آلوده شده‌‌اند می‌تواند مانع رشد بی‌رویه شهر‌ها شود.

سود‌های اقتصادی

کاهش هزینه عملیات: هزینه مصرف انرژی و آب در ساختمان‌هایی که با فناوری لید (LEED ) طراحی شده‌اند به میزان قابل توجهی نسبت به ساختمان‌های قدیمی‌کاهش یافتهکه‌ این میزان در طول یک دوره زمانی قابل رسیدگی می‌تواند هزینه‌های اولیه را جبرانو به شاخص مثبت سرمایه‌گذاری دست یابند. ساختمان‌هایی که به نحو مطلوب با این فناوری ساخته شده‌اند می‌توانند منجر به توسعه و پیشرفت پروژه‌های آتی شوند. بازسازی ساختمان‌‌های موجود می‌تواند هزینه ساختمانی و زیر ساختار‌های آن‌را کاهش دهد. دراین سیستم با استفاده از برخی توانمندی‌‌ها می‌توان از یک پروژه به‌عنوان پشتوانه پروژه دیگر استفاده کرد. با کوچک شدن برخی تجهیزات مانند چیلر‌ها می‌توان از مصرف بی‌مورد جلوگیری کرد.

نقل از وبلاگ مدیریت ساخت، نویسنده: امیر سالکی



آرشيو مطالب...


tooran : آیا ساخت ساختمان های مسکونی در ایران با استفاده از فناوری leedآسان است؟ آیا دسترسی به ابزار و امکانات ساخت در ایران مشکل نیست؟ آیا زمان ساخت طولانی تر از زمان ساخت با مصالح معمولی نیست؟
Copyright 2012
تعداد کاربران: 44