معماری و شهرسازی
تهدیدهای طبیعی و انسانی شهر تهران
سید اویس ترابی(راهبر طرح تحقیقاتی احیای شهر تهران)گفت: آنچه بقای شهر تهران را تهدید میکند، شامل دو گونه بحرانهای طبیعی و تهدیدهای انسانساخت است. بحرانهای طبیعی مانند زلزله، سیل، آتشفشان، خشکسالی و... است. حال آنکه تهدیدهای انسانساخت، عناوینی مانند خرابکاری، جنگ، خطای انسانی، تروریسم، خطاهای مهندسی و... را به خود اختصاص میدهد. تابآوری شهر تهران در برابر تکتک یا ترکیبی از بحرانها و تهدیدهای فوق، پایداری شهر را رقم زده و مسئله با اهمیتی در طراحی و توسعه شهر به شمار میآید.
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)؛ به نظر میرسد توسعه شهری تهران، به سمتی پیش رفته که آن را از حالت تعادل پایدار خارج کرده و تابآوری آن زیر سؤال است. تهران، چه در زمینه بحرانهای طبیعی و چه در زمینه تهدیدات انسانساخت شهری، تابآور نیست.
تهدیدهای طبیعی
شهر تهران در زمینه بحرانهای طبیعی، تابآور نیست؛ چراکه توسعه آن مبتنی بر جغرافیای سرزمین نبوده است. به عبارتی در توسعه این پهنه ٧٠٠کیلومترمربعی، توجهی به زونهای مختلف آن شامل کوهستان، پهنه مخروط افکنهای شمیرانات و دشت تهران، نشده و نقشآفرینی آنها در برنامهریزی سرزمینی، مغفول مانده است. گسلهای اصلی و فرعی، منابع آب سطحی و زیرزمینی سرزمین، تفاوت سازندها در بخشهای مختلف سرزمین، اقلیم خُرد سرزمین در بخشهای مختلف آن، گونههای مختلف حیات وحش طبیعی مختص این اقلیمها، جریانهای هوایی محلی و سینوپتیک و... در شهرسازی تأثیرگذار نبودهاند. به عبارتی دیگر، کل این پهنه ٧٠٠کیلومترمربعی که به لحاظ جغرافیایی، ناهمگونی دارد، مانند پیکرهای یکسان و با یک الگوی مشابه توسعه یافته و شکل گرفته است.
درباره زلزله و آمادگی برای مدیریت بحران پس از وقوع آن، فعالیتهای زیادی انجام شده است؛ اما تاکنون بافر گسلهای اصلی شهر تهران روی نقشههای شهرسازی پیاده نشده و ضوابط ساختوساز درخصوص آنها اعمال نشده است. بنابراین محدودیتها و ضوابط ساخت در حریم گسلهای اصلی، رعایت نشده و تابآوری شهر در هنگام زلزله فقط با مقاومسازی ابنیه در برابر زلزله حاصل نخواهد شد. در سابقه سهونیم قرن سپریشده برای شهریشدن تهران (پیش از دوره پهلوی دوم)، تهدید سیل ناشی از سیل ناگهانی همواره مهمترین تهدید نقشآفرین در تعیین فرم شهری آن بوده است؛ اما در ربع قرن گذشته، توسعه شهری تلاش داشته به پیروی از رویکرد مدرنیزاسیون، با تغییر فرم سرزمین، به مقابله با این تهدید بپردازد و شهرسازی از مکانیسم طبیعی جغرافیای سرزمین در مدیریت سیل آن، فاصله میگیرد. تکرار تلفات جانی و مالی در سیلهای اخیر شهر تهران، نشان از توفیقنیافتن توسعه شهر تهران در این رویکرد بوده است.
به نحوی که وقوع سیل واریزهای که جزء مکانیسم سیلخیزی این شهر است، کماکان تهدید جدی برای شهر محسوب میشود. همانگونه که در گذشته نیز بارها این پدیده روی داده و مثالهای بارز آن در سیل سال ١٣٦٦ گلابدره و سیل سالهای ١٣٣٣، ١٣٧٤ و ١٣٩٤ رودخانه کن، حاکی از تلفات جانی و مالی درخور توجهی بر اثر رخداد سیل واریزهای بوده است. اقلیم خُرد در معماری شهری رعایت نشده است. معماری ساختوساز در محله تجریش با بارندگی بیش از ٤٠٠ میلیمتر در سال و متوسط دمای ١٤ درجه سانتیگراد (اقلیم نیمهخشک)، مشابه معماری محله نازیآباد با بارندگی کمتر از ٢٠٠ میلیمتر در سال و دمای متوسط ١٦ درجه سانتیگراد (اقلیم خشک) است. تنها به این نکته دقت شود که به ازای یک درجه سانتیگراد تغییر در دمای متوسط، تأثیرات چشمگیری در مدیریت مصرف انرژی اعمال خواهد شد و توجهنکردن به تفاوت اقلیمهای خُرد در شهرسازی و معماری شهر تهران، تلفات انرژی شایان توجهی را به همراه داشته است.
نکته درخور توجه در مثالهای فوق، این است که دستیابی به الگوی تابآور فرم شهری در برابر بحرانهای طبیعی، در گرو شناخت جغرافیای سرزمین و رعایت پتانسیل آن در شهرسازی است. نمیتوان به مدد تکنولوژی، جغرافیای طبیعی سرزمین را تحت سلطه درآورد و در برابر تهدیدهای طبیعی آن سرزمین در امان بود.
تهدیدات انسانساخت
منابع آب در دسترس این سرزمین جوابگوی نیاز بیش از ٢,٥میلیون نفر نیست. حال آنکه این خطای برنامهریزی در مدیریتنکردن جمعیت شهر تهران، باعث دستاندازی به منابع آب حوزههای آبریز مجاور (فیروزکوه، طالقان، کرج و...) شده است. به عبارتی دیگر، انتقال آب حوزههای آبریز دیگر، علاوه بر آسیب بر برنامهریزی سرزمینهای یادشده، پایداری منابع آب در دسترس شهر تهران را متزلزل کرده است. در صورت مدیریتنکردن جمعیت و تقاضای آب، بحران تأمین آب شرب یکی از تهدیدهای درخور توجه در شرایط عادی، بهویژه در ترکیب با وقوع بحرانهای طبیعی، خواهد بود. بنابراین تابآوری شهر تهران به لحاظ منابع آب شرب در دسترس، بهشدت آسیب دیده است. از طرفی ماتریس خاک شهر تهران به دلایل زیر آسیبدیده و مسئله دار است:
سکونت در دشت تهران پیش از ٤٠٠ سال پیش به صورت غیررسمی و در فضاهای ایجادشده در زیرزمین بوده است. بقایای این سکونت غیررسمی در زیر شهر، باعث ایجاد فضاهای خالی ناشناخته و پراکنده در بافت خاک آن شده است.
متروکهشدن بیش از ٣٠٠ رشته قنات باقیمانده از دوره قاجاریه در پهنههای مختلف این سرزمین و ناشناختهبودن مسیر اکثر آنها در نقشههای شهرسازی، باعث ایجاد فضاهای خالی همراه با آب زیرسطحی در ماتریس خاک این شهر شده است.
در توسعه شهر از زمان پهلوی اول تاکنون، پرکردن خندقهای قدیمی و درههای طبیعی با خاکهای دستی و مسئلهدار، الگوی استحصال زمین برای ایجاد خیابانها (مانند خیابان مصطفی خمینی) و گاهی شهرکهای مسکونی (مانند شهرکهای بوعلی و مجلس) شد. بهدلیل پیادهنشدن این پهنهها در نقشههای شهرسازی، شهر روی ماتریس خاکهای مسئلهدار و ناهمگون در پهنههای مختلف توسعهیافته است.
بهدلیل فرسودهبودن شبکه آبوفاضلاب شهری و ساخت آن در خاک مسئلهداری که در بندهای قبلی اشاره شد، جایجای این شهر را با اجزای آسیبدیده شبکه و نشت آبوفاضلاب به خاک زیرسطحی مواجه کرده است. به عبارتی نقاط مختلف شهر تهران را میتوان به وجود بمبهای ساعتی تشبیه کرد که با فراهمشدن شرایط، آماده انفجار هستند. خطاهای مهندسی در ساختوساز شهری روی این خاکهای مسئلهدار بدون اعمال مباحث بهسازی آن، پتانسیل رویدادهای خطرآفرین مانند شکست در سازه را افزایش داده است.
توسعه زیرساخت شهری مانند شبکه مترو، شبکه تونلهای ترافیکی، شبکه آبوفاضلاب و شبکههای توزیع انرژی (نفت، گاز و برق)، بدون توجه به مسئلهدار بودن ماتریس خاک تهران، این شهر را در برابر ترکیب وقوع تهدیدهای طبیعی و انسانساخت، کاملا آسیبپذیر کرده است. از دیگر خطاهای مهندسی و خطاهای انسانی، میتوان به برداشت بیرویه از آب زیرزمینی در مناطق جنوبی دشت تهران اشاره کرد که باعث فرونشست زمین در دشت ورامین و نقاط پیرامون آن شده است. فرونشست زمین و بستهشدن خللوفرج ماتریس خاک، علاوه بر اینکه باعث آسیب بر تأسیسات سطحی میشود، با آسیب آبخوان و ازدسترفتن حجم مفید آن برای ذخیره آبهای زیرزمینی، در آینده مشکلات بازگشتناپذیری ایجاد خواهد کرد. مباحث مطرحشده در این نوشتار کوتاه، اشارههایی بود بر آسیبهای وارده بر تابآوری شهر تهران در زمان وقوع بحرانهای طبیعی و تهدیدهای انسانساخت. بنابراین لازم است با بازنگری جغرافیای این سرزمین و شناخت موشکافانه از اشتباهات مهندسی گذشته در جایجای این پهنه، برنامهریزی لازم برای آغاز اقدامات اصلاحی بلندمدت صورت بگیرد.
پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
آرشيو مطالب...